Beroepen met AI- Artificial intelligence (AI) is een technologie die steeds meer terrein wint in onze samenleving en daarmee ook de arbeidsmarkt verandert. Hoewel sommigen zich zorgen maken over de impact van AI op de werkgelegenheid, biedt het juist ook nieuwe mogelijkheden en creëert het nieuwe beroepen.

 

In deze lijst van beroepen met AI hebben we een aantal van die beroepen op een rij gezet die ontstaan zijn door AI en in opkomst zijn. Met deze lijst willen we laten zien welke kansen en mogelijkheden AI biedt op de arbeidsmarkt, en hoe jij kunt inspelen op deze ontwikkelingen. Of je nu al werkzaam bent in de technische sector of op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, de wereld van AI biedt tal van kansen om jezelf te ontwikkelen en nieuwe vaardigheden te leren.

1. AI-coach

Ten eerste bespreken we de AI-coach. Dit is een persoon die werknemers binnen een bedrijf begeleidt bij het gebruik van AI-technologieën. Het werk varieert van het trainen van werknemers tot het ontwikkelen van AI-strategieën. 

Om AI-coach te worden, heb je grondige kennis van AI-technologieën en hun toepassingen in de bedrijfsomgeving. Daarnaast ben je in het bezit van opleiding in AI, informatietechnologie of bedrijfskunde.  

Verder is het belangrijk dat de AI-coach goede communicatie- en trainingsvaardigheden heeft. Dat komt omdat hij of zij werknemers moet begeleiden en onderwijzen. Tot slot is het belangrijk dat de AI-coach op de hoogte blijft van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van AI-technologieën.  

AI-coaches kunnen werken in verschillende sectoren en bedrijven, van kleine startups tot grote multinationals. Vaak vragen ze om een afgeronde opleiding op HBO- of WO-niveau. Afhankelijk van het bedrijf en de taken kan het ook  zijn dat er vraag is naar AI-coaches met een MBO-opleiding. 

2. AI-implementatiespecialist

Een AI-implementatiespecialist is een expert op het gebied van het implementeren van AI-oplossingen binnen bedrijven en organisaties. Ze zijn verantwoordelijk voor het analyseren van bedrijfsprocessen en het identificeren van mogelijkheden voor het gebruik van AI.

 

Om deze rol succesvol uit te voeren, is het belangrijk dat je kennis hebt van verschillende AI-technologieën en hun toepassingen. Ook moet je bekend zijn met de nieuwste ontwikkelingen in de AI-branche en weten hoe deze kunnen worden toegepast in de context van een bedrijf.

 

Een AI-implementatiespecialist werkt nauw samen met verschillende afdelingen binnen een organisatie, zoals IT, marketing en klantenservice, om ervoor te zorgen dat AI-oplossingen worden geïntegreerd op een manier die de bedrijfsdoelen ondersteunt. Daarnaast is het belangrijk om kennis te hebben van projectmanagement en communicatievaardigheden om effectief te kunnen samenwerken met verschillende belanghebbenden.

 

Voor deze functie is vaak een hogere opleiding in een relevant vakgebied vereist, zoals informatica, bedrijfskunde of engineering. Ervaring met projectmanagement en ervaring met het implementeren van AI-oplossingen binnen bedrijven is ook een pluspunt.

3. Cybersecurity-analist

Een Cybersecurity-analist is een professional die verantwoordelijk is voor het beschermen van een organisatie tegen cyberdreigingen. Dit omvat het identificeren van kwetsbaarheden in systemen en het ontwikkelen van strategieën om deze te beveiligen tegen aanvallen van hackers en andere kwaadwillende partijen.

 

Om te werken als Cybersecurity-analist, zijn er een aantal vaardigheden en kwalificaties nodig. Ten eerste is het belangrijk om een gedegen kennis te hebben van computernetwerken en -systemen. Ook is kennis van beveiligingstechnologieën en -praktijken essentieel, evenals begrip van risicobeoordeling en compliance-eisen. Daarnaast is het belangrijk om goed te kunnen analyseren en problemen op te lossen.

 

Het opleidingsniveau dat gevraagd wordt voor een Cybersecurity-analist kan variëren, maar vaak wordt minimaal een bachelor-diploma in een relevant vakgebied vereist, zoals informatica, cybersecurity of computer engineering. Sommige organisaties geven de voorkeur aan sollicitanten met aanvullende certificeringen op het gebied van cybersecurity, zoals Certified Ethical Hacker (CEH) of Certified Information Systems Security Professional (CISSP).

 

In de huidige tijd waarin digitale veiligheid een steeds grotere rol speelt, neemt de vraag naar Cybersecurity-analisten toe. Daarom is het een beroep dat zeer in opkomst is en waarschijnlijk nog lange tijd relevant zal blijven.

 

het beroep van cybersecurity-analist kan op verschillende niveaus worden uitgevoerd. Er zijn zowel functies op MBO-, HBO- als WO-niveau. Het vereiste niveau hangt af van de specifieke functie-eisen en verantwoordelijkheden van de cybersecurity-analist. Over het algemeen vereisen hogere functies meer ervaring en opleiding op een hoger niveau.

4. AI-architect

Een AI-architect is een professional die gespecialiseerd is in het ontwerpen en ontwikkelen van artificial intelligence systemen en applicaties. De AI-architect is verantwoordelijk voor het identificeren van de vereisten en behoeften van de gebruikers, het bepalen van de benodigde technologie en het ontwerpen van een effectieve AI-oplossing.

 

Om deze rol uit te voeren, is het nodig om een opleiding te volgen in bijvoorbeeld computerwetenschappen, informatica of software engineering. Daarnaast moeten AI-architecten kennis hebben van machine learning, neurale netwerken, natuurlijke taalverwerking, cloud computing, big data en data-analyse. Goede kennis van programmeertalen zoals Python, Java en C++ is ook een must.

 

Het niveau van de opleiding kan variëren, afhankelijk van de vereisten van de werkgever en de complexiteit van de AI-oplossing. Vaak wordt er gezocht naar kandidaten met een hbo- of wo-opleiding op het gebied van computerwetenschappen, informatica of gerelateerde disciplines. Echter, met de juiste ervaring en vaardigheden kan een AI-architect ook werk vinden met een mbo-opleiding en de nodige certificeringen.

 

Een AI-architect werkt vaak samen met andere professionals zoals AI-engineers, data scientists en softwareontwikkelaars om AI-oplossingen te ontwikkelen en te implementeren. Daarnaast is het belangrijk voor AI-architecten om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van AI en machine learning om innovatieve en effectieve oplossingen te blijven ontwikkelen en implementeren.

 

5. AI-marketeer

Als AI-marketeer ben je verantwoordelijk voor het ontwikkelen en uitvoeren van marketingstrategieën die gebaseerd zijn op gegevens en analyses die verzameld zijn door AI-systemen. Je maakt gebruik van machine learning-technieken om trends en patronen in consumentengedrag te identificeren en deze te gebruiken om geavanceerde marketingstrategieën te ontwikkelen.

 

Een AI-marketeer moet beschikken over uitstekende analytische vaardigheden, omdat het belangrijk is om data te verzamelen, te analyseren en te interpreteren om trends en patronen in het gedrag van consumenten te identificeren. Daarnaast moet je ook beschikken over goede communicatievaardigheden om effectief te kunnen samenwerken met andere leden van het marketingteam en om je inzichten te delen met andere afdelingen binnen het bedrijf.

 

Om AI-marketeer te worden, kun je verschillende opleidingsachtergronden hebben, waaronder marketing, communicatie, informatica of data-analyse. Veel werkgevers geven de voorkeur aan kandidaten met een diploma op universitair niveau, maar er zijn ook mogelijkheden voor mensen met een mbo- of hbo-opleiding en relevante ervaring in marketing, data-analyse of digitale media.

 

Als AI-marketeer moet je ook up-to-date blijven met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van AI en machine learning-technologieën, omdat deze technologieën voortdurend veranderen en evolueren.

 

6. Content-creator Chatbot

Een content-creator chatbot is iemand die verantwoordelijk is voor het creëren van de inhoud van chatbot-berichten. Dit omvat het schrijven van antwoorden op de meest gestelde vragen, het ontwikkelen van dialogen en het bedenken van scenario’s voor de chatbot.

 

Om een content-creator chatbot te worden, is het belangrijk om goede schrijfvaardigheden te hebben, in staat te zijn om bondige en heldere berichten te creëren en een grondig begrip te hebben van de taal en het jargon die worden gebruikt in het vakgebied waarin de chatbot actief is. Een opleiding in communicatie, marketing of journalistiek kan nuttig zijn, maar ervaring in het werken met chatbots en het creëren van inhoud is vaak belangrijker.

 

Een content-creator chatbot kan werken voor bedrijven en organisaties die chatbots gebruiken om klantvragen te beantwoorden, maar ook voor chatbot-platforms die chatbots ontwikkelen voor verschillende doeleinden. Met de groeiende populariteit van chatbots als een efficiënte manier om klanten te bedienen en te communiceren, wordt dit beroep steeds belangrijker.

 

Het beroep van content-creator chatbot is geschikt voor mensen met een creatieve geest en een passie voor technologie en communicatie. Vaardigheden zoals copywriting, marketing en sociale media management zijn essentieel. Dit beroep vereist een praktische instelling, aangezien de inhoud van chatbots altijd up-to-date en relevant moet zijn.

7. Post-editor machinevertaling

Een Post-editor machinevertaling is een persoon die verantwoordelijk is voor het corrigeren en verbeteren van automatisch gegenereerde vertalingen van teksten. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer een bedrijf of organisatie gebruik maakt van machinevertalingen om hun content te vertalen naar verschillende talen. De Post-editor machinevertaling controleert of de vertaling grammaticaal correct is en of de boodschap goed is overgekomen in de doeltaal.

 

Om dit beroep uit te oefenen, zijn er verschillende vaardigheden en kwalificaties vereist. Een goede beheersing van de doeltaal is essentieel, evenals uitstekende grammaticale kennis en schrijfvaardigheid. Kennis van het gebruik van vertaalsoftware is ook belangrijk. Veel bedrijven geven de voorkeur aan Post-editor machinevertalingen met een taalkundige achtergrond, zoals een opleiding in taalwetenschap, vertalen of taal- en letterkunde.

 

Er zijn verschillende niveaus waarop dit beroep kan worden uitgeoefend, van MBO tot HBO en WO.

8. Ad Rater

Ad Rater is een relatief nieuw beroep dat is ontstaan als gevolg van de opkomst van AI en machine learning. Een Ad Rater is iemand die online advertenties beoordeelt op hun effectiviteit en relevantie voor een specifieke doelgroep. Deze beoordelingen worden vervolgens gebruikt om de algoritmen van zoekmachines en sociale media-platforms te verbeteren en zo te zorgen voor betere targeting van advertenties.

 

Om een Ad Rater te worden, is er meestal geen specifieke opleiding vereist, maar een goede beheersing van de taal waarin de advertenties zijn geschreven en een goed begrip van de cultuur en demografie van de doelgroep zijn belangrijk. Vaak wordt er van Ad Raters verwacht dat ze bekend zijn met verschillende zoekmachines en sociale media-platforms en dat ze kunnen werken met beoordelingssoftware.

 

Het beroep van Ad Rater is geschikt voor mensen die nauwkeurig en gedetailleerd kunnen werken, en die ook in staat zijn om snel te leren en zich aan te passen aan veranderende technologieën en algoritmen. Dit beroep biedt vaak de mogelijkheid om vanuit huis te werken en de werktijden zijn meestal flexibel.

 

Al met al is het beroep van Ad Rater een interessante optie voor mensen die geïnteresseerd zijn in de technologieën die ten grondslag liggen aan online marketing en die graag hun vaardigheden willen inzetten om bedrijven te helpen hun advertenties te verbeteren en hun klanten beter te bedienen.

Conclusie Beroepen met AI

AI heeft de potentie om de arbeidsmarkt drastisch te veranderen en nieuwe kansen te creëren voor mensen met de juiste kwalificaties en vaardigheden. De acht beroepen met AI die we hebben besproken zijn slechts het topje van de ijsberg als het gaat om de mogelijkheden die AI biedt. De ontwikkelingen in deze sector gaan razendsnel en er zullen nog vele nieuwe beroepen ontstaan in de toekomst.

Als je interesse hebt in een carrière in de AI-sector, zorg er dan voor dat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen en investeer in de juiste opleidingen en trainingen. Met de juiste kwalificaties en vaardigheden kun je een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van deze spannende en veelbelovende sector.

Bekijk alle Tools en Tips voor het gebruik van ChatGPT, of ga naar de website van ChatGPT.