Contract maken met ChatGPT – ChatGPT kan je helpen bij het opstellen van verschillende soorten contracten, zoals huurcontracten, arbeidscontracten en koopcontracten.

In dit artikel laten we je zien hoe je gratis een contract kunt maken met behulp van ChatGPT. We geven je een handig stappenplan en voorbeelden van verschillende soorten contracten. Ook gaan we in op de juridische aspecten en geven we je 10 tips om een perfect contract te maken met ChatGPT. Lees snel verder!

gratis-contract-maken-met-chatgpt

Hoe kan ChatGPT helpen om een contract te maken?

ChatGPT kan je helpen bij het opstellen van een nieuw contract, het aanpassen van een bestaand contract en het vertalen van een contract naar een andere taal. Hieronder volgt een korte uitleg per optie:

 

Nieuw contract maken

Als je een nieuw contract wilt maken, kan ChatGPT je helpen bij het invullen van alle benodigde informatie. Je krijgt van ChatGPT vragen en prompts om de nodige informatie in te voeren. Op basis van deze informatie genereert ChatGPT vervolgens een op maat gemaakt contract dat voldoet aan alle relevante wet- en regelgeving.

 

Bestaand contract aanpassen

Als je een bestaand contract wilt aanpassen, kun je het contract uploaden naar ChatGPT. Vervolgens kun je aangeven welke delen van het contract je wilt aanpassen en welke nieuwe clausules of voorwaarden je wilt toevoegen. ChatGPT genereert dan een gewijzigd contract met alle door jou aangegeven wijzigingen.

 

Contract vertalen

Als je een contract wilt vertalen naar een andere taal, kun je het contract uploaden naar ChatGPT en aangeven naar welke taal je het wilt vertalen. ChatGPT genereert vervolgens een vertaalde versie van het contract, waarbij rekening wordt gehouden met de juiste terminologie en juridische vertalingen.

Stappenplan gratis contract maken met ChatGPT

Hieronder vind je het stappenplan voor het gratis maken van een contract met behulp van ChatGPT.

 

Stappenplan nieuw gratis contract maken met ChatGPT

Wil je een nieuw contract opstellen? Dat kan gemakkelijk en snel met ChatGPT! Volg simpelweg deze stappen: 

 • Stap 1: Open een nieuwe chat en vraag ChatGPT om een contract voor je op te stellen. Stel bijvoorbeeld de vraag: “Kan je een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd opstellen conform de Nederlandse wet- en regelgeving?” ChatGPT zal direct een standaard arbeidsovereenkomst voor je genereren.
 •  Stap 2: Lees de standaard overeenkomst die je hebt ontvangen en maak deze verder af. Je hoeft alleen nog de gegevens van de verschillende partijen in te vullen, maar je kunt ook aan het einde van het proces persoonlijke gegevens invoeren, zodat deze niet in ChatGPT terechtkomen. Bovendien kun je alles vragen wat je maar wilt: wil je bijvoorbeeld een concurrentiebeding, proeftijd of wil je het contract aan een specifieke cao koppelen? ChatGPT kan je overal mee helpen!
 • Stap 3: Kopieer het contract naar een tekstverwerkingsprogramma zoals Word en vul de laatste persoonsgegevens in. Zo heb je snel en gemakkelijk een nieuw contract opgesteld.

 

Als je contract langer is dan het maximum aan tekst dat ChatGPT kan verwerken, maak je dan geen zorgen. Je kunt ChatGPT vragen om eerst het raamwerk van het contract te maken. Daarna kun je per artikel het contract uitwerken. Op die manier krijg je het contract dat volledig op jouw wensen is afgestemd.

 

Stappenplan Bestaand contract aanpassen met ChatGPT

Met ChatGPT is het aanpassen van bestaande contracten een fluitje van een cent. Zo ben je verzekerd van een contract dat altijd up-to-date is en aansluit bij jouw behoeften.

 • Stap 1: Kopieer het contract en plak het in ChatGPT, of stuur een link naar het online contract.
 • Stap 2: Vraag ChatGPT om het contract aan te passen en geef duidelijk aan welke wijzigingen je wenst. Je kunt ook gewoon een artikel in de chat plaatsen en vragen om een herschrijving daarvan. Wil je bijvoorbeeld dat een artikel wordt herzien op basis van de huidige wetgeving? Geen probleem, ChatGPT kan je hiermee helpen! Wel dien je er rekening mee te houden dat ChatGPT data heeft tot september 2021.
 • Stap 3: Controleer het aangepaste contract of artikel en kopieer het geheel naar een tekstverwerkingsprogramma om de lay-out verder aan te passen. Zo heb je snel en gemakkelijk een aangepast contract dat volledig voldoet aan jouw wensen en eisen.

 

Stappenplan Bestaand contract aanpassen met ChatGPT

Als je een contract wil vertalen, kan dat ook eenvoudig via ChatGPT. Plak simpelweg en contract in de Chat en vraag om een vertaling. Eventueel kan je daar extra vragen bij stellen om ook de wetgeving van het land aan te passen.

Juridische aspecten

ChatGPT een nuttige tool voor het opstellen, aanpassen en vertalen van contracten, maar het is aan de gebruiker om ervoor te zorgen dat het contract voldoet aan de wet- en regelgeving. Het gebruik van ChatGPT voor het opstellen van contracten kan in principe leiden tot rechtsgeldige documenten, maar dit is afhankelijk van verschillende factoren zoals de vraagstelling en data.

Het is dus mogelijk om via ChatGPT een rechtsgeldig contract op te stellen, maar het is belangrijk om de juiste informatie te verstrekken en eventuele wijzigingen en toevoegingen zorgvuldig te overwegen en te controleren. Als je twijfelt over de rechtsgeldigheid van het contract, is het raadzaam om juridisch advies in te winnen van een gekwalificeerde advocaat.

Tips gratis contract maken met ChatGPT

Om je te helpen een gratis contract te maken met ChatGPT, hebben we hieronder een aantal handige tips op een rij gezet: 

 • Zorg dat je alle benodigde informatie bij de hand hebt voordat je begint met het opstellen van het contract. Denk hierbij aan de gegevens van de partijen, de aard van de overeenkomst en eventuele bijzondere voorwaarden.
 • Kies het juiste type contract voor de situatie. Is het bijvoorbeeld een arbeidsovereenkomst bepaalde tijd/ onbepaalde tijd.
 • Geef duidelijk aan welke rechten en verplichtingen er zijn voor beide partijen. Dit voorkomt misverstanden en conflicten in de toekomst.
 • Voeg indien nodig een concurrentiebeding of een geheimhoudingsclausule toe om de belangen van beide partijen te beschermen.
 • Houd rekening met de relevante wet- en regelgeving en pas het contract daarop aan. ChatGPT kan je helpen bij het verifiëren van de juistheid van de wet- en regelgeving.
 • Zorg voor duidelijke afspraken over de duur van het contract en de opzegtermijn.
 • Maak gebruik van duidelijke en begrijpelijke taal, zodat het contract voor iedereen goed te begrijpen is.
 • Vermeld eventuele afspraken over de verlenging of wijziging van het contract en de voorwaarden daarvoor.
 • Laat het contract nalezen door een juridisch expert om er zeker van te zijn dat het voldoet aan de wet- en regelgeving.
 • Controleer het contract zorgvuldig voordat je het ondertekent en zorg ervoor dat beide partijen het eens zijn met de inhoud ervan.

Veelgestelde vragen

Wat is ChatGPT?

ChatGPT is een AI-gestuurde chatbot ontwikkeld door OpenAI, waarmee je gemakkelijk en snel contracten kunt maken, aanpassen en vertalen.

Is het gebruik van ChatGPT gratis?

Ja, het gebruik van ChatGPT is volledig gratis. Tenzij je gebruikt maakt van speciale platforms/ tools. 

Kan ik met ChatGPT juridisch advies krijgen?

Nee, ChatGPT is geen vervanging voor juridisch advies en biedt geen specifiek advies over juridische kwesties. Het is belangrijk om te beseffen dat de verantwoordelijkheid voor het gebruik van het contract en de inhoud ervan bij de gebruiker ligt.

Is een contract opgesteld met ChatGPT rechtsgeldig?

Ja, een contract opgesteld met ChatGPT kan in principe rechtsgeldig zijn, maar het is belangrijk om te beseffen dat dit afhankelijk is van verschillende factoren, waaronder de inhoud van het contract en de wet- en regelgeving in het betreffende land. Raadpleeg bij twijfel altijd een gekwalificeerde advocaat.

Kan ik met ChatGPT ook bestaande contracten aanpassen?

Ja, je kunt met ChatGPT bestaande contracten aanpassen en vertalen.