Weer een groot alarm vanuit de tech-wereld. Geoffrey Hinton, ook wel de grondlegger van AI genoemd, neemt ontslag bij Google. Dit doet hij om “te praten over de gevaren van AI” Lees verder om te ontdekken waarom Hinton zich zorgen maakt en wat de toekomst van AI volgens hem in petto heeft.

Wie is Geoffrey Hinton

Geoffrey Hinton is een AI-legende die de vooruitgang van kunstmatige intelligentie vergelijkt met cruciale uitvindingen zoals de Industriële Revolutie, elektriciteit en het wiel. Hij is 40 jaar geleden al begonnen met AI, toen het nog als sciencefiction werd beschouwd. Hinton heeft zich ingezet voor het nabootsen van de hersenen- waarbij hij geloofde dat computers zelf vaardigheden moesten kunnen ontwikkelen (zichzelf kunnen coderen en verbeteren). Geoffrey Hinton wordt beschouwd als een van de grondleggers van deep learning en heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van vele belangrijke algoritmes en architectuur binnen dit veld.

 

In de afgelopen tien jaar hebben computers deze mogelijkheid ontwikkeld en worden Hinton’s ideeën gebruikt voor verschillende toepassingen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld deepfake-foto’s, video’s en audio. Hinton heeft meerdere onderscheidingen ontvangen voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van AI, waaronder de prestigieuze Turing Award in 2019. Het is duidelijk dat Hinton’s bijdrage aan AI de wereld voor altijd zal veranderen.

 

Interview Geoffrey Hinton CBS

Hinton heeft eind maart een uitgebreid interview gegeven bij CBS news, waarin hij ook al sprak over de gevaren van AI. In dat interview uit Hinton zijn zorgen over de mogelijke impact van AI op banen. Ook bespreekt hij de mogelijkheid dat computers zichzelf kunnen verbeteren. Hinton is bezorgd dat AI zichzelf zal overstijgen en onbeheersbaar wordt, iets wat eerder alleen in sciencefiction verhalen voorkwam.

Hij benadrukte het belang van het beheersen van de technologie om te voorkomen dat een handvol bedrijven of overheden een ongekende macht krijgen. Hinton zei: “Ik denk dat het heel redelijk is dat mensen zich nu zorgen maken over deze kwesties.”

 

Bekijk hieronder het interview: 

 

Geoffrey Hinton is een absolute legende op het gebied van AI. Zijn innovatieve ideeën over het nabootsen van de hersenen hebben AI gebracht waar het nu is. Daarom slaat zijn ontslag in als een bom.

Hinton corrigeert vandaag op Twitter de New York Times en maakt duidelijk dat hij niet ontslag neemt om negatief over Google te praten, maar om openlijk te waarschuwen voor de gevaren van AI: “Actually, I left so that I could talk about the dangers of AI without considering how this impacts Google”

Daarbij benadrukt hij dat Google zeer verantwoordelijk heeft gehandeld: “Google has acted very responsibly” staat in zijn tweet. Hoewel Hinton op Twitter benadrukt dat hij geen negatieve uitlatingen over Google zal doen, zetten de woorden “Google has acted” in zijn tweet de deur op een kier voor speculatie. Het is onduidelijk of er iets is veranderd in de relatie tussen Hinton en Google, of dat de woorden simpelweg verkeerd zijn gekozen.

Het blijkt in ieder geval weer dat het van groot belang is dat we ons bewust zijn van de gevaren en dat we ons voorbereiden op wat komen gaat. We volgen Geoffrey Hinton op de voet en zijn zeer benieuwd naar wat hij de komende tijd naar buiten zal brengen.

Bronnen

Interessante Pagina’s